Kennis

Probleem met uw WKO-systeem? Zo lossen wij dat op

18 december 2015

Het beheren van klimaatinstallaties en energiecentrales draait om meer dan alleen meten. Onze collega's van Lift energiemonitoring weten daar alles van. Jos Waagmeester legt uit hoe je in 7 simpele stappen concrete verbeteringen realiseert.

Stel je hebt een gebouw met een WKO installatie. Het is binnen lekker op temperatuur maar aan het eind van de maand krijg je een torenhoge energierekening. Er is duidelijk iets mis maar waar ligt het aan? Meestal gaat het om problemen die met een kleine ingreep verholpen kunnen worden. Maar dan moet je wel eerst weten wat er mis is. En dat is nou precies waar wij bij Lift energiemonitoring in gespecialiseerd zijn; het doorgronden en vervolgens oplossen van problemen. Dit is hoe wij dat doen:

De 7 stappen van Lift

 

Stappenplan uit 'Het Doel'

De 7 stappen die wij gebruiken bij het optimaliseren van WKO installaties vond ik ook terug in het boek: Het Doel van Eliyahu Goldratt. Het verhaal gaat over een fabrieksmanager (Alex) die geholpen wordt door een managementgoeroe (Johan) om zijn slecht draaiende melkfabriek op orde te brengen en sluiting te voorkomen. In het verhaal wordt gestructureerd een proces doorlopen en stappen gezet om te komen tot continue verbetering. Er staan een aantal zaken centraal die generiek zijn en daardoor van toepassing op allerlei processen en activiteiten. Hoe het precies werkt en hoe wij dit toepassen is het best uit te leggen met een voorbeeld.

 

In de praktijk

Een van onze klanten, een ziekenhuis, had problemen met de WKO-installatie. Er waren comfort-klachten tijdens warme dagen en er was sprake van een structurele energieonbalans in de bodem. Dit zijn de 7 stappen die wij in zo'n situatie doorlopen om het probleem te vinden:

Nadenken (Waar kan het aan liggen?): Het gaat hier om een splinternieuwe installatie die structureel goed in elkaar zit. Toch zien we een te lage energieoverdracht en daardoor een lage efficiency. We beredeneren dat het ergens in de koppeling tussen de WKO-installatie en het gebouw mis gaat. We besluiten hier de focus op te leggen.

Meten (Welke informatie hebben we nodig om dat te verifieren?): We meten gedurende een aantal maanden hoogfrequent de energie uitwisseling tussen het gebouw en het WKO systeem. 

Weten (Wat zegt de informatie die we verzameld hebben?): We maken van de meetdata hoogwaardige informatie via onze zelf ontwikkelde software. Hieruit blijkt dat de energieoverdracht over de koelbatterijen slechter verloopt dan verwacht. Ook zien we enkele vreemde patronen in de gebouwzijdige data. 

Analyseren (Weten we nu wat het probleem is?): De data wijst op defecte of te kleine koelbatterijen. Bij navraag blijken de koelbatterijen inderdaad te klein voor de koudevraag. De vreemde patronen in de gebouwzijdige data leiden ons vervolgens ook naar een verkeerd geinstalleerde regelklep. 

Ingrijpen (hoe lossen we het op?): We adviseren onze klant om grotere koelbatterijen te installeren en om de regelklep te laten vervangen. 

Controleren (is het nu opgelost?): We zien na de aanpassingen dat de energieoverdracht nu op niveau is en dat de onbalans afneemt. Ook horen we van onze klant dat de comfortklachten verdwenen zijn. 

Herijken (Wat is de volgende stap?): Een succes, maar het kan altijd beter. We kijken opnieuw naar de installatie en definieren de volgende zwakste schakel. In dit geval is de energie onbalans wel afgenomen maar nog niet helemaal verdwenen. De volgende verbeterslag kan ingezet worden en zo maken we de cirkel rond.

Heeft u een probleem of vraag over uw energiesysteem? We gaan graag het gesprek aan, om samen na te denken over hoe uw installatie nog efficienter kan draaien en uw energierekening omlaag kan. Bel ons gerust

 

foto in text: Seattle Municipal Archives
foto rechts: Paul Kirchner