project

Bronverstopping bij WKO: liever voorkomen dan genezen

3 maart 2016

IF ondersteunt Ziekenhuis Rijnstate in Velp bij de exploitatie van het WKO-systeem. De conditie van de bronnen monitoren we automatisch. Met een uitgebreid meet- en reinigingsprotocol voorkomen we dure en onomkeerbare schade aan de bronnen.

Bronverstopping! De angst van elke beheerder van een WKO-systeem. Bij Rijnstate Velp was het afgelopen voorjaar helaas het geval.

Arie van Rijnstate: Tijdens het onderhoud van de bronnen door boorfirma Haitjema werd duidelijk dat de infiltratiebron verstopt zat. Precies op het verkeerde moment. Want juist in de winter is het essentieel dat de broninstallatie zijn werk blijft doen. De klimatisering van de MIL (microbiologisch en immunologisch laboratorium) hangt hieraan vast.

Omdat de bronverstopping onverwacht plaatsvond moest de installatie hals over kop stil gelegd worden. Reiniging van de bron vond ad hoc plaats. Dankzij de inzet van Haitjema en IF werd het probleem snel verholpen. Maar deze situatie wil Rijnstate nooit meer.

Arie van Rijnstate: In overleg met mijn huisadviseur IF hebben we besloten de kwaliteit van de bron geautomatiseerd te volgen met het software pakket Lift. IF heeft een protocol opgesteld dat zich baseert op automatische drukmetingen in de bron. Deze worden in Lift ingelezen. Wanneer een bepaalde waarde wordt behaald, volgt een automatisch alarm waarna IF een protocol in werking zet. Dit protocol voorziet in handmetingen en reinigingsacties waarmee bronverstopping in een vroeg stadium aangepakt kan worden.

Afgelopen jaar zagen we met de bronconditiemodule dat de capaciteit van de bronnen weer achteruit ging. Dit keer hebben we de bronnen op tijd laten schoonmaken. De schoonmaakactie vond deze keer alleen mechanisch plaats (met dank aan Wabron) en de bronnen zijn nu nog schoner dan de vorige keer.

Hoewel de verstopping dus niet helemaal kan worden voorkomen, is het voor het ziekenhuis erg fijn dat er nu houvast en grip is op de verstopping. Op tijd kunnen ingrijpen, op een moment dat het ons uitkomt is erg belangrijk voor Ziekenhuis Rijnstate. Het probleem is daarmee beheersbaar geworden. 

Meer weten?

Lees meer over de broncondititiemodule 

Probleem met uw WKO-installatie? Zo lossen wij dat op

Vragen of geïnteresseerd in de bronconditiemodule? Neem dan contact op met Liesbeth.