project

Collectieve WKO voor Hogeschool Arnhem Nijmegen

25 april 2016

De omstandigheden bij veel hogescholen zijn uitermate geschikt voor een collectieve WKO-voorziening. Op deze manier kan effectief uitwisseling van energie plaatsvinden. Het gevolg? Meer energiebesparing, lagere energiekosten.

In de afgelopen jaren hebben wij geholpen om op de campus van Hogeschool Arnhem Nijmegen in Nijmegen vier WKO bronnen te maken: 2 koude- en 2 warme bronnen. Hiermee worden onder andere de Faculteit Educatie (FED), Faculteit Economie en Management (FEM) en de Hogere Laboratorium Opleidingen (HLO) gekoeld en verwarmd. Momenteel wordt nagedacht om ook de faculteit gezondheid, gedrag en maatschappij (GGM) aan te sluiten

(Warme en koude bronnen van HAN en omgeving, door IF Technology)

Wat begon met een idee voor een WKO bij de nieuwbouw van FED, is in de planfase uitgegroeid tot een collectief systeem voor meerdere gebouwen. Daarnaast is er ook rekening gehouden met de toekomst. De vier gerealiseerde bronnen bieden nog ruimte om extra gebouwen aan te sluiten. In de vergunning is zelfs nog een extra doublet opgenomen om in de toekomst in te kunnen zetten.

De voordelen van collectief

Bij het maken van een collectieve WKO zijn er veel voordelen te behalen. Voor een deel ligt dit in het aansluitvermogen, dat veel lager kan zijn als je collectief de back-up en reserves regelt. Dit heeft direct tot gevolg dat er minder grondwaterbronnen nodig zijn bij een collectief systeem dan bij individuele aansluitingen op WKO.

Daarnaast is een voordeel dat er onderling energie uitgewisseld kan worden. Dit is natuurlijk duurzamer! En je hebt ook minder voorzieningen nodig voor regeneratie, zoals droge koelers of een oppervlaktewatersysteem.

Begin individueel, denk collectief

De Hogeschool Arnhem Nijmegen heeft gekozen om direct een collectief systeem aan te leggen. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om individueel te beginnen en daarna uit te breiden naar collectief (bekijk hiervoor dit voorbeeldproject). Uiteraard kun je daar rekening mee houden in het ontwerp van het eerste systeem. Bijvoorbeeld door de maximale grootte van de bron direct aan te leggen en door technische voorbereidingen te treffen voor de aansluiting van extra gebouwen. Daarnaast is het handig om zo snel mogelijk een vergunning te hebben voor de beoogde eindsituatie. Dan weet je zeker dat het juridisch kan en mag. 

Collectief is de nieuwe standaard

We hebben de afgelopen jaren een ontwerp van een collectief systeem ontwikkeld dat modulair uitbreidbaar is. We hebben gemerkt dat hieraan veel behoefte is. Voor de crisis waren de meeste bouwprojecten behoorlijk groot. Maar tegenwoordig worden projecten in kleinere fases opgeknipt en aangelegd, gerenoveerd of verduurzaamd

Gezien de energie-efficiënte én de hedendaagse comforteisen, is de aanleg van een collectief WKO-systeem bij uw hogeschool het overwegen meer dan waard. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.

 Han collectief

(Meerder gebouwen op een collectief WKO-systeem. Getekend door Herman Velvis IF Technology)