Flevoziekenhuis Almere

Elk systeem kan binnen een bestaande organisatie optimaal renderen

Exploitatie is meer dan het omzetten van een knop; het is een maatwerkproces. Dat bleek ook bij het Flevoziekenhuis in Almere. Hun warmte- en koudeopslagsysteem werkte niet optimaal en aan IF de vraag het probleem te analyseren en natuurlijk op te lossen. Samen met de specialisten van Imtech onderzochten we de installatie en we concludeerden dat die zodanig uit balans was dat het systeem warm water uit de koude bron pompte. De WKO van de nieuwbouw ‘botste’ met de stadsverwarming die in de oudbouw werd gebruikt.

Eigenaren denken vaak dat met het ondertekenen van een onderhoudscontract alles goed komt. Maar ook een draaiend systeem kan inefficiënt werken. Wij helpen u de capaciteit te bewaken en dus geld te besparen.

Miguel Alvares, senior adviseur exploitatie IF Technology

Via een analyse van data in het gebouwbeheersysteem vonden we de oorzaken. Die zaten in delen van de installatie in het gebouw zelf. Samen met het ziekenhuis kozen we ervoor om deze oorzaken zo veel als mogelijk softwaretechnisch op te lossen. Slim, maar ook goedkoper dan nieuw materiaal installeren. Ook is slopen en verbouwen in een ziekenhuis erg ingrijpend. Bovenal heeft deze aanpassing als voordeel dat de vergunning van de WKO niet werd ingetrokken. Maar daarmee waren we er nog niet. Naar de maatstaven van IF moet een oplossing ook op de lange termijn stand houden. Wij richtten daarom de interne organisatie zo in, dat zij de exploitatie optimaal kon uitvoeren.

Geen organisatie zo bijzonder of IF krijgt het bodemenergie-systeem werkend

We ontwikkelden aanpassingen waardoor het ziekenhuis met de WKO nu ook energie aan de oudbouw kan leveren, naast de energievoorziening van de stadsverwarming. Hiertoe pasten we een koppeling tussen de oud- en nieuwbouw aan. De WKO draait voor ruim 85 procent in balans en de energievernietiging is gestopt. Het ziekenhuis bespaart tussen de vijftig- en honderdduizend euro per jaar aan energiekosten. Doordat er nu twee energiesystemen naast elkaar draaien, is er altijd een back-up voor handen.

Het Flevoziekenhuis bespaart jaarlijks tussen de vijftig- en honderdduizend euro aan energiekosten

Wij snappen dat geen bedrijf hetzelfde is en dat ook de wensen en eisen voor een WKO per situatie verschillen. Daarom kijken wij verder dan de techniek. Het zijn uiteindelijk de mensen die uw systeem draaiende moeten houden en die de capaciteit bewaken. Bij een ziekenhuis luistert het klimaat zo nauw dat de regeling daarvan in eigen beheer gebeurt. Logisch, maar is het voor de technische dienst mogelijk om alle kennis in eigen huis te hebben? In Almere begeleidden onze specialisten daarom de betrokken ziekenhuismedewerkers. Door hen te laten delen in onze juridische, organisatorische en technische kennis, kan het Flevoziekenhuis nu zelf de prestaties van hun WKO sturen.

IF waarborgt een goede exploitatie middels actief beheer en onderhoud. We begeleiden u bij: 

  • Wettelijke monitoring
  • Voorraadbeheer
  • Monitoring op rendement en energiebalans
  • Bewaking van en regulier onderhoud aan de bronnen