Nieuws

Energiebalans in de bodem bij KWO: eenvoudig realiseerbaar

7 maart 2016

Een energiebalans in de bodem bij KWO-systemen (ook wel WKO-systemen genoemd) is goed te herstellen. In twee artikelen in vakblad Warmtepompen legt Herman Velvis op begrijpelijke wijze uit wat er komt kijken bij het in balans houden van een bodemenergiesysteem.

In deel 1  van zijn artikel legt Herman uit waarom een balans in de bodem nodig is. Herman: “er zijn drie belangrijke redenen om een balans te realiseren: leveringszekerheid, rendement, en de vergunning. De eerste twee zorgen voor comfort en garandeert de duurzaamheid van de installatie. De derde is nodig om niet te veel ondergrondse ruimte in te nemen.”

“Bij een extreme energieonbalans treedt op termijn thermische kortsluiting op”

 

 

 

De factoren waar een energiebalans van afhankelijk zijn is het ontwerp, de bediening, het klimaat en het gebruik van het pand. Die laatste twee zijn grillig en moeilijk stuurbaar. “Daarom zijn een robuust ontwerp en een goede bediening bepalend voor het bereiken van een energiebalans” geeft Herman aan.

Een koudeoverschot in de bodem is het algemene beeld

 

 

Herman heeft tientallen KWO-systemen aan een gezonde energiebalans geholpen. In deel 2  legt Herman uit hoe zo’n energiebalans eenvoudig realiseerbaar is. Herman: “via een automatiseringssysteem met daaraan gekoppeld de juiste componenten”. Het automatiseringssysteem is vaak een gebouwbeheersysteem (GBS) of een energiemanagementsysteem. Aangesloten componenten zijn regeneratiesystemen zoals droge koelers en oppervlaktewatersystemen.

Het automatisch balanceren van bodemenergie wordt nog weinig toegepast terwijl dit vaak eenvoudig mogelijk is

 

 

 

 

Lees de volledige tekst van de artikelen door te klikken op de linkjes onder dit blog.

Deel 1 Artikel warmtepompen

Deel 2 Artikel warmtepompen