Opinie

Energiemonitoring: besparen zonder investeren

10 februari 2016

Als je weet hoeveel energie je gebruikt word je vanzelf zuiniger. Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Als je weet hoeveel calorieën in je eten zitten, ga je toch niet vanzelf minder eten? Het mooie is dat het voor energie echt klopt!

Uit onderzoek blijkt dat je ongeveer 10% energie bespaart als je inzicht hebt in je energieverbruik. Vanzelf, zonder te investeren in ledverlichting, dubbel glas, zonnepanelen of WKO. Terwijl een energiemonitoringsysteem ongeveer 1% van je energierekening kost. Genoeg reden dus om vandaag al te beginnen met monitoren.

Waar te beginnen?

Zodra je je verdiept in energiemonitoring kun je snel verzanden in de eindeloze mogelijkheden en technische termen. Terwijl het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Hierbij een introductie van de mogelijkheden.

“Ja, maar dát is toch geen energiemonitoring?!”

 

 

De meest simpele vorm is elke eerste werkdag van de maand de meterstanden van de elektriciteits- en gasmeters opnemen. Je houdt deze bij in een Excelsheet en rekent ze om naar verbruikshoeveelheiden. Goede kans dat je nu denkt: “Ja, maar dát is toch geen energiemonitoring?!” Toch wel, al is het een simpele vorm. En dit leidt al tot besparingen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld checken of het plaatsen van energiezuinige verlichting het gewenste effect heeft. En of de geplaatste zonnepanelen de verwachte opbrengst halen. Een belangrijk nadeel is dat je zelf elke maand een actie moet doen om dit bij te houden. En dan schiet er al snel bij in.

Een tussenvorm is het automatiseren van het inlezen van deze metingen in een eenvoudig energiemonitoringsysteem. Hiermee krijg je veel extra informatie zoals energieverbruiken per kwartier of uur in plaats van per maand. Deze extra informatie laat je bijvoorbeeld constateren dat je buiten kantoortijden veel elektriciteit verbruikt of hoeveel je energierekening gedaald is sinds het installeren van een warmtepompinstallatie met WKO.

“Is dat elektriciteitsverbruik buiten kantoortijden wel nodig?”

De logische vervolgvragen daarop zijn “Is dat elektriciteitsverbruik buiten kantoortijden wel nodig?”  en “Haal ik het maximale uit mijn warmtepompinstallatie?” Om die te beantwoorden is er een geavanceerdere vorm van energiemonitoring nodig. Hierbij worden niet alleen de hoofdmeters elektriciteit en gas uitgelezen, maar ook diverse elektriciteit-, warmte- en temperatuurmetingen uit het gebouw beheer systeem (GBS). Hiermee beantwoord je bovenstaande vragen en krijg je het inzicht dat nodig is om besparingsmogelijkheden te vinden, zonder direct te investeren! 

De stap van monitoring tot besparing

Hierboven vertelde ik dat je ongeveer 10% bespaart op je energieverbruik wanneer je inzicht hebt in dat energieverbruik. Nu je het stuk hierboven gelezen hebt, denk je misschien nog steeds “te mooi om waar te zijn”. Laat ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen hoe dat in z’n werk gaat.

Stel bijvoorbeeld dat je er als gebouwbeheerder achter komt dat een luchtbehandelingskast 24/7 draait voor een gebouwdeel dat alleen tijdens kantoortijden gebruikt wordt. Je belt natuurlijk - enigszins geïrriteerd - de onderhoudspartij op met de vraag hoe dat kan! De onderhoudspartij checkt de instellingen in het GBS: “Nee hoor, de bloktijden staan goed ingesteld. ’s Nachts staat de luchtbehandelingskast gewoon uit.” Dat weekend belt de onderhoudsmonteur toch nog even in om het zeker te weten. En ja hoor: de luchtbehandelingskast staat wel degelijk aan, ondanks de bloktijden-instelling.

Voorbeeld van output energiemonitoringssysteem Lift

Drie weken later is het opgelost: ’s nachts en in het weekend schakelt de luchtbehandelingskast wel weer uit. Wat bleek: door een software update van het GBS van een paar maanden daarvoor was de bloktijden-functionaliteit kapot gegaan. Gevonden dankzij energiemonitoring. Hoe lang had het anders geduurd om deze fout boven te krijgen? En hoeveel had het in de tussentijd gekost?

Denk je dat dit een extreem voorbeeld is en dat dit soort dingen vrijwel nooit voorkomen? Het tegendeel is waar. Dit soort dingen gebeuren vaak en energiemonitoring helpt om afwijkingen (sneller) boven water te krijgen.

Meer weten?

Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven en organisaties om handen en voeten te geven aan ‘iets met energiemonitoring’. Want daar begint het vaak mee! Heb je ook een wens op dit vlak en weet je niet waar je moet beginnen? Mijn contactgegevens staan hiernaast. Ik help je graag.

Foto light switch: Derek Gavey                                                                                                                                         

Onderzoeken: