buitenland

Export Nederlandse WKO kennis naar Japan

4 november 2015

Kan WKO ook in het buitenland toegepast worden? Deze vraag krijgen wij vaak van Nederlandse ondernemers, maar ook regelmatig vanuit het buitenland. Zo ook van een Japans energiebedrijf. In de meeste gevallen zijn er goede mogelijkheden, maar elk project kent zijn eigen specifieke uitdagingen, waar wij onze klanten graag bij helpen.

De kernramp met de Fukushima centrale in 2011, heeft in Japan een enorme impuls gegeven aan het zoeken naar alternatieve vormen van energie. Het land heeft weinig fossiele brandstoffen, maar wil ook niet afhankelijk worden van import van kolen, olie en gas. KEPCO, een van de grote energiebedrijven van Japan, zocht daarom naar mogelijkheden om pieken in het elektriciteitsnet te verlagen. In Nederland vonden zij de oplossing: WKO.

WKO draagt bij aan de verlaging van elektriciteitspieken, doordat in de zomer de airconditioning de deur uit kan en met een geringe hoeveelheid elektriciteit en het grondwater gekoeld kan worden. In de winter is juist iets meer stroom nodig om de warmtepompen aan te drijven. Het resultaat: een veel gelijkmatiger stroomafname gedurende het jaar én minder energieverbruik.

KEPCO is met een Japans consortium een intensieve samenwerking aangegaan met IF Technology. De grote uitdaging is om met de Nederlandse kennis over brontechnologie een vertaalslag te maken naar een Japans bronontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke lokale bodemeigenschappen. In Nederland is de ondergrond netjes opgebouwd uit afwisselend zandlagen en kleilagen. Maar in Japan bevat de beoogde zandlaag voor de WKO-bronnen nog steeds heel veel klei.

Met de export van kennis over WKO profiteren ook andere Nederlandse bedrijven door de levering van typisch Nederlandse bronfilters, bronpompen en booruitrusting. Ook bestaat er een grote interesse in de Nederlandse wet- & regelgeving over het gebruik van het grondwater. Begin volgend jaar wordt er zelfs een speciale missie georganiseerd om hier meer van te leren.

Wilt u ook weten of WKO in het buitenland toegepast kan worden, neem dan contact op met ons op voor een vrijblijvend gesprek.