Nieuws

Het hoofd koel dankzij WKO

7 juli 2015

De afgelopen dagen steeg het kwik tot ongekende hoogtes. Onze klanten hielden echter, dankzij WKO, het hoofd koel. Zo ging ik bijvoorbeeld langs bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen omdat ze het op sommige plekken zelfs iets te fris kregen. Dat was na wat fine-tuning gelukkig snel opgelost. Maar het geeft aan dat zelfs een temperatuur van 35°C nog geen reden is om het tropenrooster in te laten gaan, mits de school een WKO-installatie heeft natuurlijk (sorry scholieren).

Regelmatig doe ik controles om de werking van ‘onze’ WKO’s te controleren. Op deze manier kunnen we de installaties steeds verder verbeteren en optimaliseren. De controles voer ik uit op locatie of ik log in op het gebouwbeheersysteem. Afgelopen weken deed ik de zomercontroles. Deze controles op warme dagen zeggen veel over de werking van een systeem. Zo horen wij bijvoorbeeld door het hele land verhalen over conventionele koelmachines die in storing staan omdat ze hun warmte niet kwijt kunnen. En dat op de dagen dat je je koelinstallatie het hardst nodig hebt. Maar tijdens onze controles bleek dat WKO installaties het warme weer op hun sokken aankunnen en dat onze klanten er koeltjes bij zitten. Tegelijkertijd vullen we op deze momenten de bronnen weer met voldoende zomerse warmte voor de aankomende winter. Kortom, een hoop tevreden klanten.

'Zelfs met buitentemperaturen van 35°C zitten we er hier koeltjes bij. Op die dagen voel je de kracht van WKO' - Theo Arends, HAN

Toen ik deze positieve berichten besprak met mijn collega Barry Scholten vertelde hij het verhaal van Cobb Herveld. Cobb Herveld is een kippenbroerderij die gekoeld en verwarmd wordt met een open WKO. Op echt warme dagen is de koelvraag in de stallen te hoog en wordt piekkoeling geleverd uit de nabijgelegen plas ‘Strandpark Slijk-Ewijk’. Met deze 'Lake Source Cooling' van 24 meter diepte wordt met een debiet van 200 m3/uur water 7 graden naar de stallen gebracht. Vervolgens wordt de uitstroom van 16 graden gebruikt om het niveau van omliggende sloten en kanalen op peil te houden. De plas zelf wordt (ondergronds) op natuurlijke manier aangevuld door rivierwater uit de Waal en het grondwater. Dit veroorzaakt een verkoeling van de bovenlaag van de plas en draagt bij aan verbetering van de waterkwaliteit. Zo zorgen we tegelijkertijd voor koele kippen, volle sloten en gezonde zwemmers.