Nieuws

Ringleiding Science Park Universiteit Utrecht officieel in gebruik genomen

27 mei 2015

Op 27 mei 2015 neemt Universiteit Utrecht haar nieuwe ringleidingsysteem voor het leveren van warmte en koude officieel in gebruik. Met dit WKO systeem realiseert UU een CO2-besparing van 1 kiloton. Als ontwerper en directievoerder was het de verantwoordelijkheid van IF om dit innovatieve systeem te realiseren.

Bij Universiteit Utrecht staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het energiegebruik van UU bestaat in 2020 voor 50% uit duurzame energie. Dit vereist een forse investering in duurzame opwekking. Een van de speerpunten waarmee UU dit doel gaat bereiken is het toepassen van energieopslag in de bodem (WKO)

 Op de Noordwestcluster (NWC) van de Uithof wordt al jaren succesvol gebruik gemaakt van WKO. In de NWC wordt op dit moment druk gebouwd en gerenoveerd. De nieuwe en gerenoveerde panden worden aangesloten op de WKO.  IF Technology heeft hiervoor een innovatief ontwerp gemaakt voor UU waarbij het bestaande concept op zijn kop moest.

Het nieuwe WKO systeem bestaat uit 2 km leidingwerk, 8 onafhankelijk opererende afleversets in verschillende panden en 12 bronnen met een vermogen van 5MW en een debiet van 495 m³/h.

Door middel van een ringleiding is het voor UU mogelijk om efficiënt en bedrijfszeker warmte en koude tegelijkertijd te leveren aan al de aangesloten panden. UU vertrouwde erop dat IF de juiste partij was om het ontwerp te maken en om ervoor te zorgen dat dit ontwerp op de juiste wijze werd geïmplementeerd. UU en IF zijn trots op de WKO en de nieuwe ringleiding van UU.

 

 50% duurzame energie voor UU komt zo weer een significante stap dichterbij!

 Kijk voor meer informatie, bel Bas Pittens of kijk op de site van UU zelf.